27/1: I går sejlede vi fra St. George, hvor vi lå for anker natten over, efter vi havde været i marina et par dage. Ankerpladsen udenfor er ret urolig. Det er strøm og tidevand primært. Men der kommer også en masse lokale både forbi på fuld drøn, der sætter nogle pæne dønninger..

Vi er ankommet til Carriacou, der ligger ca. 30 sømil nord for Grenada. Stedet hedder Tyrrel Bay og ligger på sydsiden af øen. Det er en rimelig godt beskyttet bugt, men der er masser af andre både, så det er svært at finde ret meget plads.. Vi måtte prøve 4 gange, før ankeret bed. Måske fordi rebet på ankerbøjen var for kort og gjorde sit til, at ankeret ikke ville bide? Samtidig var det ved at mørkne, hvilket gjorde det sværere at se de steder, hvor der var sandbund og egnet til at kaste anker i. Desuden ved vi ikke, om der kun er et ganske tyndt lag sand med et rev nedenunder. Nå vi har sikkert meget mere at lære udi ankringens svære kunst :-). I formiddags begyndte vi at drive for ankeret, men vi fik hurtigt halet ankeret op og fundet en bedre plads. Vi er ikke helt tilfredse med vores nye Rocna anker. Vi synes, det har svært ved at bide sig fast. Da vi drev, var det, fordi det blæste godt 10m/s, og vi ikke havde så meget kæde ude. Der var simpelthen ikke plads til det. Vi ligger rimeligt tæt, og det var ved at blive mørkt, inden vi nåede frem. Heldigvis lå vi fast i nat.. Vi ligger på omkring 5 meter vand. Der er rev og vrag i bugten, så man skal lige se sig for.

Turen her op var en blandet fornøjelse… Der var meget vind, og det var næsten lige i næsen… Langs øerne her er der også en masse strøm, og den var også imod. Vi havde også en del regn på turen. Men her ovre er det ofte kun kortvarigt, men heftigt. I starten kommer vinden, og så kommer regnen. Turen er på ca. 30 sømil, men den tog næsten hele dagen. Der var også pæne dønninger imod, så selv om vi havde motoren tændt og sejlene oppe, så gik det ikke ret stærkt. Der var ikke noget farligt i det, men blot lidt træls… .

I dag har vi kigget lidt på stedet. Det minder en del om Tobago, bare ikke så pænt. Der er flot nok, men der er en byggeplads og et lille havneanlæg i den ene side af bugten. Det er vist en ny marina, som de er i gang med at anlægge. Der en del små butikker, hvor vi kan få alle de basale ting, til en pris, der ligger over, hvad vi gav i St. George. De fleste restauranter har internet, blot ikke den som vi var inde i i dag. Vi trængte til lidt koldt at drikke. Det er et nyt sted, der ligger lige ved siden af yachtklubben. Måske får vi råd til at spise der i næste måned.. Der er også 2 vaskerier, hvor man kan få vasket tøj. Det ene af dem kan man gøre det selv. Det koster 20 EC$ uden tørring. Hvis det skal tørres og lægges sammen, så koster det 35 EC$ (godt 70 Dkr.)

Bugten ligger omkranset af mangrove, bakker og små bjerge, med masser af træer og bebyggelser ind i mellem. Mange af husene er store og flere af den ser nyere ud. Der kom en orkan (Lenny) forbi for nogle år siden og anrettede store skader. Normalt ligger dette område udenfor orkanområdet, men ingen regler uden undtagelser.. Vandet er ikke helt azurblåt, men det begynder at ligne noget.. Her i bugten har vi mødt noget, vi ikke har set før. En restaurant på en båd, der ligger for anker, og et flydende værksted, hvor de kan reparere ting for sejlere. Værkstedet er indrettet på noget, der en gang har været en katamaran. Det ligner et fuldt udbygget smedeværksted…

Vi har tænkt os at prøve at cykle lidt rundt på øen. Den skulle ikke være så stor. Men det er lidt bøvlet at få cyklerne fragtet ind til land. Men vi vil prøve om det kan lade sig gøre. Vi har jo også godt af lidt motion..Det er ikke det vi får mest af. Ellers foregår næsten al transport her med busser. Det vil sige små minibusser – og dem er der mange af. Vi prøvede dem på Tobago og det en speciel oplevelse :-). De kører ofte som død og helvede og tager gerne lidt afveje, hvis der lige skal handles lidt ind på vejen eller man lige skal snakke med nogen.

På turen mødte vi også en sød lokal dame. Hun hedder Venus og sælger frugt og grøntsager i sin lille faldefærdige træskur. Men hun ville gerne snakke- og sælge lidt til os. Men hun gjorde det på en sød måde. Hun har mødt en dansk sejler Kaj, som havde snakket en del med hende. Så Kaj, hvis du læser dette, så er du en savnet mand.. Vi overbringer gerne en hilsen til Venus, hvis du har lyst?? Alle er i større eller mindre grad handlende og vil gerne sælge et eller andet. Men de gør det ikke på en påtrængende måde. Det bliver værre oppe nord på, har vi hørt.. Men nu må vi se.

I dag har det været ret solrigt og varmt. Kan mærke solen bider hårdt, så vi skal nok i gang med solcremen igen. Vi er ellers ret hærdede.. Regnen her ovre er et speciel fænomen, i hvert fald for os. Det regner en del mere end vi havde forventet. Før regnen kommer, så blæser det op og ofte omkring 10 m/s. Kort tid efter kommer regnen væltende ned. Få minutter efter, så er det ovre. Vinden lægger sig og regnen stopper. Ofte er det forfriskende, når varmen er trykkende 🙂

Når vi sejler herfra så går turen til Union Island, som er en del st. Vincent. Der er kun omkring 15 sømil der til. Håber det går lettere… Nord for Union Island ligger der en masse små øer, som hedder Tobago Keys. Det skulle være et helt fantastisk område for dykkere. Der skulle være krystalblåt vand, en masse farvestrålende fisk og koralrev. Vi glæder os til at se det .

28/1: En rigtig dejlig dasedag! Det blæste en hel del i formiddag, så vi var ikke så glade for at forlade båden her på ankerpladsen. Vi talte noget om, hvad vi evt. kunne lave, men der var ikke rigtig stemning for det helt store… John fik kigget på vores store antenne til internet, som ikke har virket i lang tid. Der er tilsyneladende ikke andet i vejen med den, end at den ikke virker… og det er i grunden noget skidt, for vi er ret afhængige af gode antenneforhold, hvis vi skal hoppe på et gratis net .

Jeg fik bagt et grovbrød og læst en masse i endnu en bog, som vi fik af Lisbeth og Christian. Hvor er det skønt at have tid til at fordybe sig i (læs: sluge) skønlitteratur igen. Det er en af fornøjelserne ved at være af sted .

Midt på eftermiddagen sejlede vi ind til den dejlige strand her i bugten for at bade. John havde fået den fine idé, at vi skulle øve os i at snorkle. Det har jeg aldrig prøvet før. Vi startede med svømmefødderne, sikken fart man kan få på… Så var det på med svømmebriller og snorkel, noget vi begge har været lidt skeptiske overfor. Men tjuhej hvor er det dog fantastisk. John påstod, jeg lignede een, der ikke havde gjort andet. Jeg blev meget begejstret over at opdage, hvor let det er at trække vejret igennem snorklen. Og det ubehag, der følger med at have en plastikdims i munden, opvejes hurtigt af oplevelsen, jeg fik ved at se min første fisk i strandkanten. Fiskene var helt sandfarvede og svære at få øje på mod sandbunden. Vi glæder os allerede til at snorkle ved Tobago Keys (naturreservat), hvor der skulle være fantastisk at snorkle ved revene. Det var dagens store oplevelse, som gjorde mig rigtig glad!

Tilbage på båden fik vi os et ferskvandsbad, uanset om vi trængte eller ej.

30/1: I går var vi ude og snorkle omkring båden, men vandet var grumset og usigtbart. Det har blæst en del, så det er nok det der sætter gang i vandet. Men Gerda kunne lige se at ankeret sad godt fast i bunden. Hun var ude lidt før mig. Vi har aftalt at vi ikke går i vandet samtidigt, når vi er på dybt vand. Det gør vi af sikkerhedsmæssige årsager. Vi kan komme ud for at der er meget strøm. Derfor er den ene på båden, klar til at gå i dingyen og hente den anden tilbage, hvis en af os bliver taget af strømmen. Det er jo ikke så godt, hvis vi begge bliver taget af strømmen…

I går var vi ude og gå en tur på den østlige side af øen. Vejret var knap så fint, men det var flot alligevel. Vi fandt nogle store flotte sneglehuse. Gerda ville gerne ha taget dem alle sammen, men vandlinien ligger i forvejen for lavt, så det blev bare til et par stykker…

Vi var også lige inde og kigge på en lille restaurant, hvor de har gratis WIFI (trådløst internetopkobling) for kunderne. Vi havde ikke computeren med, så vi fik bare lidt koldt  at drikke efter vores gå tur. Vi fik også lige et kik på menukortet. De sælger bl. pizzaer. Ombord på Awareness har vi ingen ovn, så vi kan ikke lave pizza. Men da vi så priserne mistede vi lysten til pizza… Priserne er omkring dobbelt så dyre som i Danmark. Når vi tænker på hvad ingredienserne koster, så er det godt og vel betalt. Det kan næppe være lønningerne, der tynger budgettet… Og det bliver desværre kun værre jo længere nord på vi kommer.. Hvis du overvejer turen her over næste år, så få provianteret godt op med alle basisvarer inden du forlader Europa!!!!- eller tag en særdeles velpolstret tegnebog/kreditkort med..

I går da vi var ude og gå mødte vi en Iransk mand, der kom kørende på scooter. Ham fik vi en længere snak med. Han boede i Canada, men havde været her meget som ung. Han vidste en masse om de lokale forhold. Så det var sjovt at snakke med ham :-). Han fortalte også at arbejdsløsheden her på øen ligger omkring 40%, men at lokalregeringen er noget uvillige til at gøre noget for at ændre på det. De har jo deres på det tørre.. Han har arbejdet med udviklingsprojekter i Caribien. Han siger, at når man forsøger at få kontakt med regeringen og embedsmændene så er de ikke til stede  på kontoret eller også sidder de i møde…

Men det er jo også et godt spørgsmål om, hvordan man laver en bæredygtig udvikling i området. Skal de lave stedet om til et turistmekka eller hvad er godt for dem? Jeg er ikke sikker på,  at vi turister altid er godt for dem. Bare se på prisudviklingen. Det er helt hen i skoven. Almindelige lokale mennesker har ikke råd til at leve og bo her. Er det os turister, der presser priserne op eller er det ønsket om så stor indkomst som muligt med mindst muligt arbejde ud af det?? Jeg tror det er et udtryk for en kortsigtet tankegang, men jeg er jo heller ikke så dybt inde i de lokale forhold. Jeg kan jo kun anskue det ud fra en snæver turist vinkel, med begrænset lokal indsigt. Når vi kommer ind i mange af butikkerne her ovre har vi mange gange oplevelsen af , at vi kommer til besvær… De er ikke specielt servicemindede. Man kan let få indtrykket af at de tænker: Giv mig dine penge og lad være med at forstyrre mig…. Heldigvis er der en del undtagelser ;-).

Jeg har tidligere skrevet lidt om det at lave strøm og vores energiforbrug. Her hvor vi ligger for anker nu, har vi næsten ideelle forhold for at lave strøm. Det nye solpanel, det gamle på targabøjlen og vindmøllen producerer nu mere strøm end tidligere. Vi ligger nogenlunde stabilt på ankerpladsen, hvilket gør det optimalt for solpanelerne. Så i øjeblikket har vi overskud på energikontoen. Det er en ny fornemmelse. Vi har været oppe og producere over 200 watt i timen. Det gamle panel er på 90W og det nye er på 85W. Så de skulle max kunne levere 175 W, men det ved de bare ikke… Rart med lidt positive nyheder på den front! 

Vinden er drejet lidt mere i nord øst og ligger omkring 10 m/s. Det er næsten den kurs som vi skal sejle i morgen eller overmorgen. Vi skal først lige ha checket ud her. Så vi skal en tur omkring Customs and emigrations, før vi kan sejle videre. Kontoret ligger i byen Hillsborough, der ligger på den vestlige side af øen. Vi har tænkt os at sejle der om og smide ankeret, mens vi udklarerer. Men har en mistanke om at der ligger nogen slemme dønninger på den vestlige side af øen. Det mærkede vi da vi ankom og vindretningen har ikke ændret sig til det bedre.

Mens John og jeg sidder på vores båd og fiser den af i varmen, sender vi en kærlig hilsen til vores børn og svigerbørn i Odense. De knokler denne weekend med at flytte ind og ud på vores adresse. Vi håber, det går godt med flytningen, og det hele falder på plads for jer alle inden VM finalen!

Til kokke der skal på langfart og bruger trykkogt kød: i går lavede jeg lasagne i Omnia-ovnen (gasbageform). Jeg brugte oksekød i tern, som jeg findelte med en gaffel. Konsistensen er ikke den samme, men kan gå an i kødsovsen. Hvem ved, måske får vi også spagetti med kødsovs en dag??? Jeg er ikke så vild med det hakkede kød herover 🙁 Så  er jeg jo nødt til at finde på noget andet, ik?

Vi har nået en ny rekord af besøgende på hjemmesiden. Vi er over 3900 besøgende i denne måned. Det er meget imponerende. Vi vil gerne sige tak til alle Jer, som kigger forbi og læser, hvad vi har på hjerte. Men vi vil stadig gerne modtage lidt flere indlæg i gæstebogen. Er det besværligt at skrive i den?? For knap 14 dage siden slukkede jeg for den adgangskode, der skal bruges for at lave indlæg i gæstebogen. Knap 5 min. senere væltede det ind med spam…. så jeg måtte desværre sætte koden til igen. Hvis du får en kode som er besværlig, kan du trykke på knappen med pilene og så får du straks en ny kode… Beklager, men ellers bliver den fuldstændigt spammet til med alle mulige reklamer. De har åbenbart fundet ud af at vi får mange besøg på hjemmesiden :-).

31/1: I går var en afslappet dag. Vejret var noget blandet med regn og overskyet. Om eftermiddagen var vi inde og snorkle. Tæt ved stranden er der et lille rev, hvor  vi svømmede blandt flere forskellige fisk. De var ikke bange for os selv om vi til tider var ret tæt på. På vejen tilbage sejlede vi over til en engelsk båd, der ligger ved siden af os. Vi har kigget på deres båd flere gange. Nu ville vi vide , hvad det er for en. Det viste sig at være en Swan 44. Den er ejet af Anne og Michael. Vi blev inviteret over til en drink. Det sagde vi ja tak til og havde nogle hyggelige timer sammen med dem. Det er nogle hyggelige mennesker og snakken gik livligt. De har sejlet her ovre i gennem 10 år og har mange erfaringer med Caribien. Det kunne være hyggeligt med et gensyn senere nord på.

I formiddags gik turen først til vaskeriet, hvor vi afleverede en stor sæk med vasketøj. Det er en luxus bare at aflevere det og så er der nogen, der klarer det for os. I det samme kom bussen til Hillsborough, så den måtte lige vente lidt på vi fik afleveret vasketøjet. Så hoppede vi ind i bussen og blev kørt lidt omkring inden den vendte næsen i mod Hillsborough. Pludselig stoppede chauføren og gik rundt om bussen. Der var noget galt med det ene fordæk… Da han prøvede at starte lød det lige som Awareness inden vi fik løst vores motorproblem… Men i gang kom den og kileremmen hylede gevaldigt. Det var måske grunden til at den havde svært ved at starte. Generatoren lader ikke så meget med en løs kilerem. Sædvanligvis bruger de godt med strøm for airconditionen kører og radioen spiller for fuldt drøn. I dag var det en politisk snak, der drønede ud af radioen. Men af sted kom vi og lige før vi nåede byen, så sprang dækket og de sidste 50 meter foregik med et fladt dæk. Han stoppede lige ud for en lille garage, hvor de gik i gang med at skifte dækket. Det var ikke af storhed det blev skiftet for der var en stor revne i det og ståltrådene hang ud af det… Vi betalte 7 EC$ for turen og gik det sidste stykke ind til byen.

Først gik vi hen til Customs for at udklarere, men blev sendt over til emigrations først.  Vi var der lige lidt i 12 og fik udleveret den samme blanket som ved indklareringen. Vi gik i gang med at udfylde den med de samme oplysninger, som ved indklareringen… Da vi var lidt langsomme om det, skyndte embedsmanden på os, for han skulle til middag. De plejer at være flere ansatte, men i dag var de kun to, så de var nødt til at lukke en time, mens de holdt middagpause :-). Vi fik ordnet det vi skulle og så gik turen tilbage til customs. Der gik 40 sekunder med det, hvor af det 30 var ventetid. Så nu er vi udklareret og skal forlade landet inden 24 timer.

Så gik vi lidt rundt i byen og kiggede. Der er meget pænt, men den ligner alle de andre byer som vi har mødt på turen. Der er en pæn sandstrand, hvor der lå både for anker. Det så meget stille og roligt ud. Der var få bølger, så der kan man sagtens ligge for anker. Fra stranden kunne vi se Union Island, som vi sejler over til i morgen. Nu håber vi bare på godt vejr til turen. Som sædvanlig kan vi ikke helt regne med vejrudsigten fra Ugrib. Men det må være lokale forhold som gør sig gældende..

Vi fandt lidt at spise. Gerda købte en Roti, som er en slags pandekage med fyld. Det er en lokal specialitet. Jeg købte kylling og fritter. Uden på kyllinger er der bagt et et eller andet uden på, som er sprødt og smager krydret. Vi satte os på en bænk sammen med de lokale og nød udsigten ud over bugten – alt mens de lokale herreløse hunde sad og tiggede med bedende øjne…. Bagefter gik vi rundt og handlede lidt ind. Vi har bl.a.købt en kasse sodavand(LLB-Lemon, Lime og bitters), som vi godt ka li og en flaske mørk rom(17EC$), så vi har lidt til en sundowner og hvis  vi får gæster.

Gerda: Jeg har lyst til at fortælle mit indtryk af mennesker, vi har mødt i dag: venlighed og høflighed er nøgleordene! alle vi spurgte om oplysninger af den ene eller anden art var imødekommende og ville gerne hjælpe, det de kunne. Det var rigtig dejligt at opleve.

Ud på eftermiddagen tog vi bussen tilbage til Tyrrel Bay. Efter en kaffetår tog vi dingyen ind til land og snorklede lidt rundt. Vi er blevet bedre til det nu. På det lille rev så vi igen en masse små fik, der svømmede rundt mellem hinanden. Det er et flot syn. Efter et ferskvandsbad på båden trak en masse sorte skyer op og vi har lige fået en ordentlig omgang regn.

Krisen nærmer sig med hastige skridt…. Jeg er ved at løbe tør for pibetobak… Her ovre er der ikke ret mange, der ryger pibe- efter udvalget at dømme. Der er ikke noget udvalg. Men jeg fandt(efter henvisning) en rastafari skomager som jeg spurgte ad. Vupti, så hev han 2 poser frem. En pose med lys og mild tobak og en større pose med sort og stærk tobak. Jeg valgte den lyse og fik en lille pose for 5 EC$. Han fortalte at den blev dyrket på St. Vincent, så måske kan jeg finde noget mere, hvis det er værd at ryge…

Vi fik lige en hilsen fra Frits fra FTLF, der skrev at de lige havde afholdt endnu vellykket vintertræf  i Padishytten, oppe ved Silkeborg. Vi tænker med glæde tilbage på de 2 træf som vi har deltaget i. Det er et rigtig godt sted at få næring til langturssejlerdrømmene. Kurset kan anbefales på det varmeste. Så vær hurtig på tasterne, når det udbydes næste år. Der plejer at være rift om pladserne. Frits, du kan sige til planlægningsgruppen at vi gerne tager en tørn med ved afholdelsen af næste vintertræf. Vi har som bekendt en del på hjerte og vil gerne give lidt tilbage til foreningen. Tænker vi har fået lidt erfaringer, der kan komme andre til gode :-). Men det kan vi snakke om senere. Tak for din besked i øvrigt :-). Kan du ikke lige sende os en mail, så vi har din mailadresse. Vi har glemt at få den lagt ind i denne computer inden vi tog hjemmefra??