22/3: Et par stille dage. Gerda hænger lidt med næbbet og har lidt influenza symptomer. Hun er træt som et helt alderdomshjem. I går fik vi indklareret hos den kommunale politimyndighed. Da vi kom, sad der allerede en flok og ventede. Vi satte os og ventede og omkring 20 minutter senere blev det vores tur. Tingene har ændret sig, siden guiden blev lavet. Vi skulle igen udfylde tingene på en computer, lige som på Martinique. Siden blev herefter printet ud og stemplet og så var vi lovligt clearet ind. Det koster ingenting, så det er vi meget tilfredse med. Senere havde vi en aftale med Lærke og Lasse om at Skype, men da vi kom op på internetcaféen var den middagslukket – i 3 timer. Så vi fandt en stuvende fuld restaurant, hvor vi kunne sidde i et hjørne og Skype. Efter 1 time gik computeren tør for strøm og vi blev afbrudt lidt abrupt… Det var lidt øv. I mellemtiden blev der skulet noget til os, da vi sad og snakkede.

Vi gik en tur på turistbureauet for at få lidt oplysninger, men de snakker kun fransk og meget lidt engelsk – og det passer!! Vi spurgte bl.a. hvor vi kunne købe benzin til vores dingymotor. Det findes ikke her på øen på trods af det vrimler med scootere, en del biler og motorbåde… Man skal til en anden ø for at købe benzin, hvis de ellers har noget. De får kun forsyninger 1 gang om ugen. Det er lidt svært at forstå…

Vi gik lidt rundt og kiggede på byen. Der er fyldt med turister og souvenirbutikker med varer til høje Europriser.. Om aftenen flottede vi os med 2 pizzaer til 15 Euro. De smagte ok, men var ikke den store fornøjelse. Kokken var jo ikke så frisk, så erstatningsmåltidet levede ikke helt op til hendes standard.

I dag har vi slappet den og jeg har fået skrevet en masse mails, som var hængepartier. Når vi nu ikke har lukket virksomheden, så er der en del ting, som vi skal følge op på. Blandt andet den tåbelige affaldsordning som vi er pisket til at deltage i. Vi skal betale forskellige gebyrer. Når vi så søger fritagelse, idet vi jo ikke er hjemme og derfor ikke masseproducerer affald i vores lille konsulentvirksomhed, skal vi udfylde nogle oplysninger via nettet, som vi selvfølgelig ikke har med… Tåbeligt at skulle bruge tid på den slags.

Vi har brugt noget af dagen til at undersøge mulige ruter nordpå. Vi har undersøgt hos myndighederne, om vi kan komme ind fredag og cleare ud til om søndagen, og det er ok. De har lukket hele weekenden. Så kan vi stoppe et par steder på Guadelope undervejs. Der skal vi have billig diesel i rå mængder J, hvilket vi kan få, når vi er clearet ud. Og så skal vi have fyldt drikkevaredepotet godt op. Antigua, øen lige nord for Guadelope, siges at være meget dyr at proviantere på. På Barbuda er der begrænsede indkøbsmuligheder, og det er mere besværligt at komme til at handle. Så selv om vi forsøger at være i Nuet, skal der lige tænkes noget fremad på en del punkter, medmindre vi enten vil betale meget for varerne eller nøjes med, hvad stedet kan tilbyde J.

I går aftes og nat væltede regnen ned nærmest som et tropisk regnskyl. Gerda har samlet ferskvand, så vi har noget at skylle efter med når vi har badet i saltvand. Dingyen lignede et badekar her til formiddag, så vi måtte lige i gang med at tømme den inden vi kunne sejle ind. Vi skal jo spare på benzinen.. J. Da kokken ombord heller ikke er frisk i dag, måtte kaptajnen nøjes med en frisk flute til aftensmad, som var det eneste brød, der kunne opdrives sidst på eftermiddagen

Omkring middag fik vi lige et besøg af Ulla og Jens, der kom sejlende forbi i deres jolle. De bor her på øen en del af vinterhalvåret og den anden del i DK. De har haft en Sagitta 35 lige som vores. De har sejlet mange år her i Caribien, så de kender godt til tingene her ovre. Vi blev inviteret op til en sundowner i morgen, hvis Gerda er frisk. Hyggeligt med et lille besøg J.

For et stykke tid siden (på Grenada) lovede jeg at vende tilbage med vores erfaringer omkring strøm og solpaneler. På Grenada købte vi et ekstra solpanel (85 W) som vi kan flytte rundt med. Siden da har vi ikke manglet strøm. Vi har dog haft få dage, hvor der har været overskyet og så er der ikke produceret noget særligt. Vi har en batteribank med omkring 500 AH. Vi har nu 2 solpaneler ((90W+ det nye 85 W). Det ene sidder på targabøjlen og det andet kan vi flytte rundt med. Det sidder oftest fast på søgelenderet med et par carabinhager. Når vi sejler har vi bundet en snor rundt om det.

På 1353 timer har begge paneler produceret 4053 Ah. Det svarer til 2,99 Ah/time. Nu er det målt over et døgn, 24 timer. Som bekendt lader de jo ikke om natten. Så teoretisk har vi omkring 12 lyse timer, så kan vi gange tallet med 2. Det giver omkring 6 Ah/time. Ud af de 12 lyse timer kan vi i praksis kun lade de 10 timer på grund af placeringen af panelerne. Så det tal kan vi gange med ca. 1,2, hvilket giver 7,2 AH/time, hvis jeg ellers har regnet rigtigt. Det vil sige at vi kan producere omkring 70 Ah om dagen og det rækker til vores forbrug. Der er en lille joker i de tal, for vi kører jo også for motor ind i mellem og det har jeg ikke taget højde for, men det bliver heller ikke indregnet i de tal som jeg har opgivet her. De få dage som vi har ligget i marina med landstrøm, tæller dog med. Men summa summarum, vi kan ligge for anker og producere den nødvendige mængde strøm J. Hvis du har spørgsmål til det er du velkommen til at skrive til os.

23/3: I dag var vi tidligt oppe og Gerda er lidt mere frisk, men endnu ikke helt på toppen endnu. Vi havde besluttet os at se lidt nærmere på øen. Vi tog ind til byen kl. 9 for at leje en scooter. Der er masser af steder, hvor man kan leje scootere. Sjovt nok har de samme priser alle steder.. 20-25 Euro afhængig af typen. Da jeg stadig ikke har mit kørekort, var vi nødsaget til at leje en, der ikke kræver kørekort. Normalt har jeg også kørekort til motorcykel, men det kan jeg jo ikke bevise. Vi gik hen til et større sted, men fik at vide vi skulle henvende os på torvet, hvor de tager sig af betaling og papirarbejdet. Så vi drog hen til torvet og mødte en flink dame, der kunne tale lidt engelsk. De kræver et depositum på 380 Euro. Vi spurgte til hvad det dækkede. Hun forklarede noget om 3rd. Partsforsikring. Alle papirer og reklamer var på fransk. Så ville jeg gerne vide hvad vi skrev under på osv. En mand havde stået og lyttet til, hvad vi snakkede om. Pludselig kom han over og sagde at vi ikke kunne leje hos ham… Så tabte vi skuffen.. Inden vi gik, fik han lige et par ord med på vejen – og de var ikke ret venlige!!

Mage til frækhed og arrogance har vi ikke mødt før. Der skulle man ikke stille spørgsmål, men bare skrive under og betale!! Den slags slipper man kun af sted med her.. Så ham kan vi absolut ikke anbefale. Mage til r… skal man lede længe efter!! Men heldigvis er der mange andre udlejere her i byen som er mere hjælpsomme og imødekommende. Så vi fandt hurtigt en anden og fik lejet en scooter. Øen er til at overse så man kan hurtigt få kørt øen rundt. Men scooter er den mest almindelige transportform her. På et tidspunkt havde de lokale myndigheder nedlagt forbud i mod alle de scootere, men udlejerne og beboerne stævnede myndighederne, som tabte sagen i retten. Så nu kan man igen køre scooter.

Først kørte vi op til Fort Napoleon, der ligger på toppen af et lille bjerg, med en flot udsigt over hele øen. På fortet er der plantet mange sukkulenter, et flot syn, men det er nok også det eneste, som kan gro der. Inde i borgen er lavet et museum med mange historiske billeder, plancher og effekter fra øen. Der var lavet opstillinger over de mange søslag, som var udkæmpet med englænderne gennem tiden. Alle plancher og forklaringer var selvfølgelig på fransk… Det ligner efterhånden en dårlig joke med den franske holdning til sprog og turister. Det ku jeg godt spinde en længere ende over, men det skal jeg spare jer for… Men når jeg kommer tilbage, så kommer det til at vare ret længe inden jeg sætter mine fødder på fransk jord. Der er for mange dårlige eksempler!!

Inden vi forlod slottet skulle Gerda lige på toilettet og på vejen mødte hun en leguan. En skam hun ikke havde kameraet med, for den var ret flot, fortalte hun. På vej tilbage til parkeringspladsen faldt Gerda og slog sit knæ. Den ene fod skred på en skråning. Hun kom ikke alvorligt til skade, men fik en forskrækkelse og en pæn stor hudafskrabning – og ondt gjorde det!

Efter besøget på slottet kørte vi rundt til de forskellige strande på øen. Der er mange smukke steder her på øen. Der er bygget en del nyt, og det er ikke i lavprisklassen. Vi ser igen meget få af de oprindelige beboere, men mest lyshudede mennesker. Hvor mon de andre er henne? Måske bor de på Guadeloupe? Det her er lidt det samme syn som i Marin på Martinique.

Godt middag sejlede vi tilbage og fik frokost på Awareness. Efter frokosten fik vi en svalende svømmetur og så i land igen. På vejen kom vi forbi en kirkegård. Igen kunne vi se, at vi var på fransk territorium. Gravstederne var meget monumentalt opbyggede og fyldt med kunstige blomster. Så kørte vi lige en rundtur, inden vi afleverede scooteren igen. Det er en sjov transportform, frem for at sidde i en bil i det dejlige vejr.

Vi har tænkt os at gøre det til et kort visit, når vi sejler til Guadeloupe på fredag, hvis vejret tillader det. Der fra går turen op til Antigua og Barbuda. Antigua har vi også tænkt som en kort visit, et nødvendigt besøg. Alt er rasende dyrt og indklareringen er noget besværlig og dyr. Man skal besøge havnemyndigheder, Customs og emigrationsmyndighederne. Og alle 3 skulle være noget stive i betrækket. Nu får vi se, men Barbuda skulle være ren Bountyø, så det glæder vi os til J.